(Gezins)relaties

Niet alleen een diagnose is een voorwaarde voor mijn hulp of ondersteuning. Zo kun je vastlopen in het leven op vele vlakken, in een burn-out belanden of moeite hebben om samen met je partner je relatie gezond te houden. Ook dan kan het zinvol zijn om het gesprek aan te gaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Zo is mijn ervaring dat ook bij relatieproblemen in ingewikkelde situaties, eenvoudige oplossingen het grootste effect kunnen hebben. Vaak zie ik de opvoeding en thema’s van vroeger – de patronen die voor de betrokkenen ‘veilig’ voelen omdat deze ten minste bekend zijn – terugkomen in het leven van nu.

 

Ik probeer mensen in te laten zien dat ze deze patronen alsnog kunnen doorbreken, en nieuwe patronen kunnen ontwikkelen. Er ontstaat dan zoveel lucht en ruimte dat er weer plaats komt voor geluk en leven. In mijn ogen is leven in plaats van overleven de belangrijkste switch die mensen kunnen maken.

 

 

 

Wanneer het gaat om de begeleiding en training van kinderen met gedragsproblemen, neem ik vaak ook de ouders mee in de begeleiding. Soms is dat confronterend, maar het blijkt eigenlijk altijd een krachtige manier om gezinnen weer geluk en rust te laten ervaren. Dit omdat het van belang is dat het gezin mee-verandert met het kind. Wanneer alleen het kind zijn gedrag verandert, zal het ‘oude’ weer terugkomen op het moment dat het gezin hetzelfde blijft doen.

logo_icon