Op weg naar zelfstandigheid

Relaties en het gezin

Natuurlijk kunnen gesprekken erg zinvol zijn om samen met de cliënt te onderzoeken wat er anders kan. Mijn voorkeur gaat echter uit naar het voeren van gesprekken in combinátie met het ondernemen van activiteiten. Dit kunnen allerlei activiteiten zijn, maar deze zijn wel altijd gericht op het vergroten van de zelfstandigheid en het reflectief vermogen van de cliënt.

 

 

Zo gebruik ik mijn vaardigheden als outdoor instructeur vaak om het zelfbeeld van cliënten te vergroten en om in korte tijd een relatie met ze op te bouwen. Het overwinnen van angsten is een belangrijk en vaak succesvol instrument om mensen na de begeleiding zelfstandiger in het leven te laten staan.

 

 

Maar ook kan ik voor en met de cliënt invulling geven aan activiteiten als leren koken, het vinden van een prettige hobby of een vorm van dagbesteding. Het belang hiervan moge duidelijk zijn. En niet puur en alleen om de dagen door te komen, maar ook om ervoor te zorgen dat er ‘leuke dingen’ in de plaats komen van de problemen waar de cliënt voorheen zo druk mee was!

Ondersteuning voor professionals

Voor instellingen en scholen biedt ik de mogelijkheid om mee te kijken naar de behandeling en begeleiding van jongeren en het problematisch gedrag. Door mijn uitgebreide ervaring zie ik vaak andere mogelijkheden in de begeleiding dan de vaste begeleiders. Deze verfrissende en vaak onorthodoxe kijk kan voldoende zijn om een behandeling vlot te trekken. Ook is het mogelijk om trainingen te geven aan professionals in de zorg en het onderwijs in het omgaan met moeilijk gedrag, of in het anders leren kijken naar de problematiek van mensen. Een andere kijk op een probleem kan confronterend zijn, maar leidt ook tot oplossingen. En juist dat laatste is waar we samen naar zoeken.

 

 

logo_icon